Există mai multe metode de îndepărtare a tatuajului, care pot fi clasificate în două categorii: metode cosmetologice realizate de către specialiști și remedii tradiționale folosite în condiții casnice.
Metode populare de îndepărtare a tatuajelor
Cele mai frecvente metode de îndepărtare a tatuajului buze, pleoape și sprâncene sunt:
- Laser;
- Remover;
- Curent electric.
Îndepărtarea tatuajelor vechi cu laser
În prezent, există mai multe tipuri de lasere cu ajutorul cărora se pot îndepărta chiar și cele mai adânci și mai vechi tatuaje: laser cu diode, laser cu rubin și laser Alexandrite. Fiecare dintre acestea prezintă avantaje și dezavantaje și sunt destinate pentru soluționarea diferitor sarcini. În acest sens, esteticianul care va îndepărta machiajul semipermanent sau tatuajul vă poate oferi mai multe informații. Însă, laserul cu neodim folosit pentru îndepărtarea tatuajelor cu laser este considerat cel mai clasic dintre toate.
Acesta poate fi folosit pentru îndepărtarea tatuajelor în orice tehnică (microblading, sprâncene pudrate, precum și tatuajul clasic) fără a lăsa semne, cicatrici sau urme. Principiul de funcționare a laserului este acela de a emite impulsuri de lumină care acționează asupra pigmentului. Prin expunerea la lumină, pigmentul se descompune treptat și este eliminat prin curățarea limfei din piele. În acest mod, laserul nu traumatizează pielea.
Numărul de ședințe depinde de adâncimea de inserție a pigmentului. De exemplu, îndepărtarea machiajului semipermanent sprâncene pudrate sau a microbladingului poate necesita doar 1-2 ședințe. Tatuajul vechi albăstrui al sprâncenelor sau al pleoapelor va necesita cel puțin 3 ședințe pentru a fi eliminat. În unele cazuri, pot fi necesare 5 sau mai multe ședințe. Multe persoane se întreabă dacă este dureroasă procedura de îndepărtare a tatuajelor cu laser. În principiu, procedura poate fi considerată ca fiind una dureroasă. În schimb, avantajul este că durează doar câteva minute.
De asemenea, printre avantajele procedurii se poate menționa eficiența maximă. Unicul dezavantaj îl constituie costul unei ședințe. De exemplu, o ședință de îndepărtare tatuaje costă de la 250 RON, în funcție de categoria tatuajului (adâncimea de inserție a pigmentului, vechimea acestuia). Având în vedere că pot fi necesare 3-6 ședințe, costul acestui serviciu ajunge să fie destul de costisitor. Totuși, dacă tatuajul este efectuat recent și în nuanțe deschise, această metodă de îndepărtare este foarte rentabilă.
Laserul îndepărtează în mod eficient culorile negru, albastru și mov. Însă în cazul tatuajului pleoapelor (eyeliner), sprâncenelor sau buzelor în nuanțe galben, verde, alb, bej este mai puțin eficient. De aceea, este mai bine să apelați la îndepărtarea cu remover.
Contraindicații privind îndepărtarea tatuajelor cu laser
Procedura de îndepărtare se interzice în cazul machiajului semipermanent și a tatuajului recent, a unui bronz proaspăt (trebuie să treacă cel puțin o lună de la ultima baie de soare), a sarcinii și a alăptării. Refuzăm să efectuăm procedura clienților minori sau persoanelor aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Este interzisă îndepărtarea cu laser a tatuajelor și a machiajului permanent dacă suferiți de:
- Boli hematologice și tulburări de coagulare a sângelui;
- Boli infecțioase în stadii acute;
- Acutizarea bolilor cronice;
- Infecții respiratorii acute;
- HIV;
- Hepatită;
- Afecțiuni oncologice;
- Afecțiuni cutanate, boli de piele (flebită, dermatită, psoriazis, eczeme, herpes etc)
- Ischemie, aritmie cardiacă și hipertermie.
De asemenea, se interzice efectuarea procedurii dacă sunteți alergic la lumina ultravioletă, aveți montate stimulatoare cardiace, proteze electrice, acustice sau metalice. În cazul în care nu respectați contraindicațiile menționate, îndepărtarea tatuajelor cu laser vă poate afecta sănătatea și organismul.
Efecte secundare
Nicio metodă disponibilă de îndepărtare a pigmentului, inclusiv îndepărtarea cu laser, nu permite eliminarea completă a reacțiilor adverse. Rezultatul ideal realizat cu un fascicul laser este de 98%.
Îndepărtarea pigmentului cu laser este considerată cea mai modernă și mai avansată, dar chiar și aceasta poate provoca formarea cicatricilor. În mod special, este valabil pentru cei predispuși la cicatrici cheloide, precum și în cazul îndepărtării tatuajelor care se află în zona pieptului, în partea din spate a capului sau pe umăr.
Trebuie menționat faptul că ceea ce contează este compoziția vopselei folosite pentru machiajul semipermanent sau tatuaj. În cazul în care conține oxid de titan, interacțiunea asupra acesteia poate duce la rezultate drastice: pigmentul în loc să se estompeze, acesta se va întuneca.
Există probabilitatea de formare a cicatricilor după procedură?
Avantajul dispozitivelor laser moderne este că, laserul acționează doar asupra pigmentului, fără a afecta pielea. Deși clientul poate simți o ușoară senzație de arsură și căldură în timpul ședinței, temperatura nu este atât de puternică încât să provoace arsuri. Prin urmare, este exclusă formarea arsurilor. Totuși, există riscul apariției acestora, dacă nu sunt respectate regulile de îngrijire a pielii după ședință. Se interzice categoric îndepărtarea intenționată a crustelor care s-au format (dacă există) pentru a evita traumatizarea pielii. Îndepărtarea crustelor poate duce la apariția cicatricilor odată ce pielea s-a vindecat.
La ce interval se recomandă procedura de îndepărtare cu laser?
Perioada recomandată între ședințe este de cel puțin o lună. În această perioadă, pielea se recuperează în urma expunerii la laser. Nu se recomandă efectuarea procedurii mai des, întrucât expunerea repetată a pielii traumatizate poate duce la consecințe negative. Perioada dintre ședințe poate fi diferită: de la o lună la șase luni sau mai mult. Totul depinde de propria dorință și de posibilitățile financiare.